Mobiele telefoon

Een mobiele telefoon, smartphone, mobieltje, gsm, handtelefoon, soms afgekort tot gewoon mobiel of gewoon telefoon, is een draagbare telefoon die kan bellen en gebeld kan worden via een radiofrequentieverbinding terwijl de gebruiker zich verplaatst binnen een telefoondienst Oppervlakte. De radiofrequentieverbinding brengt een verbinding tot stand met de schakelsystemen van een gsm-operator, die toegang verschaft tot het openbare telefoonnet (PSTN). Moderne mobiele telefoondiensten maken gebruik van een mobiele netwerkarchitectuur en daarom worden mobiele telefoons in Noord-Amerika mobiele telefoons of mobiele telefoons genoemd. Naast telefonie ondersteunen mobiele telefoons uit de jaren 2000 een verscheidenheid aan andere diensten, zoals sms, mms, e-mail, internettoegang, draadloze communicatie over korte afstand (infrarood, Bluetooth), bedrijfstoepassingen, videogames en digitale fotografie. Mobiele telefoons die alleen deze mogelijkheden bieden, staan ​​bekend als feature-telefoons; mobiele telefoons met zeer geavanceerde rekenmogelijkheden worden smartphones genoemd.

Apple iPhone smartphone

De ontwikkeling van grootschalige integratie (LSI) -technologie, informatietheorie en gsm netwerken hebben geleid tot de ontwikkeling van betaalbare mobiele communicatie door metaaloxide-halfgeleider (MOS). De eerste draagbare mobiele telefoon werd in 1973 gedemonstreerd door John F. Mitchell en Martin Cooper van Motorola, met een handset met een gewicht van c. 2 kilogram (4,4 lbs). In 1979 lanceerden Nippon Telegraph and Telephone (NTT) ’s werelds eerste mobiele netwerk in Japan. In 1983 was de DynaTAC 8000x de eerste commercieel verkrijgbare handheld mobiele telefoon. Van 1983 tot 2014 groeiden de wereldwijde abonnementen voor mobiele telefoons tot meer dan zeven miljard; genoeg om er voor elke persoon op aarde een te voorzien. In het eerste kwartaal van 2016 waren Samsung, Apple en Huawei de beste smartphone-ontwikkelaars wereldwijd; de verkoop van smartphones vertegenwoordigde 78 procent van de totale verkoop van mobiele telefoons. Voor feature-telefoons (jargon: “dumbphones”) vanaf 2016 waren de grootste Samsung, Apple, Nokia en Alcatel.

Soorten

Smartphone

Smartphones hebben een aantal onderscheidende kenmerken. De International Telecommunication Union meet die met een internetverbinding, die zij actieve mobiel-breedbandabonnementen noemt (waaronder tablets, enz.). In de ontwikkelde wereld hebben smartphones het gebruik van eerdere mobiele systemen nu ingehaald. In ontwikkelingslanden zijn ze echter goed voor ongeveer 50% van de mobiele telefonie.

Telefoon met functies

Een functietelefoon is een term die doorgaans wordt gebruikt als een retroniem om mobiele telefoons te beschrijven die qua mogelijkheden beperkt zijn in tegenstelling tot een moderne smartphone. Functietelefoons bieden doorgaans functies voor bellen en sms’en, naast de basisfuncties voor multimedia en internet en andere diensten die worden aangeboden door de draadloze serviceprovider van de gebruiker. Een functietelefoon heeft extra functies naast een standaard mobiele telefoon die alleen geschikt is voor bellen en sms’en. Functietelefoons en eenvoudige mobiele telefoons gebruiken doorgaans eigen, speciaal ontworpen software en een gebruikersinterface. Daarentegen gebruiken smartphones over het algemeen een mobiel besturingssysteem dat vaak gemeenschappelijke kenmerken op verschillende apparaten deelt.

Kosher telefoon

Er zijn orthodox-joodse religieuze beperkingen die, volgens sommige interpretaties, standaard mobiele telefoons overschrijden. Om dit probleem aan te pakken, hebben sommige rabbijnse organisaties aanbevolen dat telefoons met tekstberichten niet door kinderen worden gebruikt. Telefoons met beperkte functies staan ​​bekend als koosjere telefoons en hebben rabbijnse goedkeuring voor gebruik in Israël en elders door oplettende orthodoxe joden. Hoewel deze telefoons bedoeld zijn om onfatsoenlijkheid te voorkomen, melden sommige leveranciers goede verkopen aan volwassenen die de eenvoud van de apparaten verkiezen. Sommige telefoons zijn goedgekeurd voor gebruik door essentiële werknemers (zoals gezondheids-, beveiligings- en openbare-servicemedewerkers) op de sabbat (het gebruik van elektrische apparaten is in deze periode over het algemeen verboden, behalve om levens te redden of het risico op overlijden te verminderen of vergelijkbare behoeften).